Hongkong

Mediemogul gripen – tillhör proteströrelse

1:30 min

I Hongkong uppges polis ha gripit tre profilerade företrädare för det pro-demokratiska lägret, däribland Jimmy Lai, grundaren av ett av Hongkongs största mediehus.

Samtliga tre anklagas enligt lokal media för att ha deltagit i en pro-demokratisk massdemonstration i augusti förra året.
Att medverka vid en olaglig demonstration kan ge upp till 5 års fängelse i Hongkong.

Affärsmannen och mediemogulen Jimmy Lai ska enligt lokal media ha gripits i sitt hem av polis på morgonen lokal tid.

71-årige Jimmy Lai är en profilerad förespråkare av den pro-demokratiska rörelsen i Hongkong, han är kritisk mot Peking, och står bland annat bakom inflytelserika tidningen Apple Daily som är verksam i både Hongkong och Taiwan.

Lai ska enligt medieuppgifter ha gripits för att medverkat i en pro-demokratisk massdemonstration i slutet av augusti förra året, en demonstration som saknade tillstånd.

Han misstänks även för den något udda anklagelsen att ha hotat en journalist på en rivaliserande tidning, enligt Hongkongmedia

Även två andra profilerade pro-demokrater ska ha gripits för att ha deltagit i samma demonstration. Däribland vice ordföranden för Hongkongs arbetarparti, ett parti som anses tillhöra det pro-demokratiska lägret.

Hongkongpolisen har än så länge inte kommenterat uppgifterna.
Att medverka vid en olaglig demonstration kan ge upp till 5 års fängelse i Hongkong.