Vållande till annans död

Tommys son dog av fentanyl – nu avgör HD skuldfrågan

2:19 min

I dag inleds förhandlingen där Högsta domstolen ska pröva om en man som via nätet sålt mycket starka och farliga fentanylvarianter, som åtta personer dött av, ska dömas för vållande till annans död.

Tommy Janssons son Fredrik hittades död i juni 2016, efter att ha tagit det mycket starka preparatet akrylfentanyl. Tommy Jansson hoppas att en fällande dom i högsta instans nu ska försvåra försäljning av farliga preparat över internet.

– Man vill definitivt inte att andra föräldrar ska råka ut för sånt här. Att missta ungar på grund av droger. Livsfarliga droger där de inte vet vad de tar för någonting, säger han.

Preparaten som såldes av två bröder, varav den enas fall nu tas upp i HD, var inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara vid tiden för försäljningen. Men i ett unikt åtal prövade åklagare Tomas Malmenby om brödernas agerande var grovt vållande till annans död. Vilket både tingsrätt och hovrätt ansåg.

Efter de fällande domarna i tingsrätt och hovrätt har försäljningen på nätet av liknande preparat reducerats, och antalet som dött av preparatet har minskat kraftigt.

– Skulle Högsta domstolen komma fram till att det inte är straffbart agerande att på det här sättet sälja farliga preparat på nätet. Så skulle det kunna få den konsekvensen att det öppnar upp för andra aktörer framöver att ägna sig av den typen av verksamhet. Att det kommer tillbaka, det som nu tillsynes ha upphört, säger åklagare Tomas Malmenby.

Den tilltalade mannen nekar till brott. Försvaret kommer att lägga fram ett 90 år gammalt avgörande från Högsta domstolen, där en grosshandlare sålde vanligt matsalt och ogräsmedel. Av misstag blandade köparen ihop produkterna och fick i sig farligt ogräsmedel.

– Då ansåg Högsta domstolen att eftersom han själv har tagit en risk, och intagit det här ogräsmedlet, när det funnits en sammanväxlingsrisk mellan salt och ogräsmedel, så får han mer eller mindre skylla sig själv. Motsvarande resonemang kommer vi föra i Högsta domstolen. De missbrukare som har använt fentanyl har varit medvetna om hur farlig där här drogen är. Då kan inte min klient hållas ansvarig för den risk de själva väljer att ta, säger mannens advokat Kristofer Stahre.