Svensk väljaropinion

Ny mätning: SD Sveriges största parti

1:28 min

Socialdemokraternas stöd i opinionen når ett bottenrekord, 23,2 procent och för första gången är Sverigedemokraterna största parti, enligt Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av flera mätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Mycket dystra siffror för Stefan Löfven, säger Ekots politiske kommentator, Fredrik Furtenbach.

– Socialdemokraterna är fast i ett slags tvåfrontskrig. Man tappar väljare till Sverigedemokraterna för man har svårt att klara debatten om brott bland annat. Samtidigt tappar man väljare till Vänsterpartiet, säger Furtenbach.

Svensk väljaropinion februari 2020. Källa: Kantar Sifo. Foto och grafik: Linn Hallsenius och Vilhelm Stokstad/TT

Enligt honom lär de låga opinionssiffrorna påverka den interna debatten i partiet.

– Det pågår ju redan en diskussion inom Socialdemokraterna, dels om januariavtalet och dels om Stefan Löfven klarar sitt jobb. Varje opinionsmätning som kommer och ser så här illa ut innebär att den diskussionen fortsätter, säger Fredrik Furtenbach.

Förändringarna sedan januarimätningen är små, likaså skillnaden mellan S och SD. Likväl är det ett skifte på tronen.

Jimmie Åkessons parti får 23,4 procent, Stefan Löfvens 23,2. Det är första gången sen mätningens start för tio år sen som läget ser ut så.

Enligt Fredrik Furtenbach kan man betrakta de två partierna som lika stora idag men det finns en psykologisk effekt av att ta förstaplatsen.

– Det som händer är att Sverigedemokraterna kommer in i en positiv spiral, mycket av nyhetsrapporteringen handlar om att det går bra för dem. Det motsatta gäller för Socialdemokraterna. För båda partierna betyder opinionen ganska mycket, säger Furtenbach.

När det gäller de andra partierna, så rör sig opinionen väldigt lite.

Moderaterna är kvar på 17,8 procent och KD på 6,4.

MP minskar marginellt till 4,4 procent.

Liberalerna ökar en halv procentenhet och hamnar över spärren, 4,2 procent, medan Centern minskar lika mycket och får 8,1 procent.

Vinnare i dagens mätning är Vänsterpartiet som når sin toppnotering i Svensk väljaropinion, 11,2 procent.

Enligt Fredrik Furtenbach vinner Vänsterpartiet dels på att rödgröna väljare är missnöjda på den politik som Socialdemokraterna för och dels för att partiet har lyckats bra på att synas med sin nya tuffare oppositionsroll, där det samverkar med borgerliga partier i riksdagen.

– Dessutom syns partiet lite extra eftersom det är inne i en process för att ta fram en ny partiledare, säger han.

Januaripartierna tillsammans (S, MP, C, L) går ner något, från 40,5 till 39,9 procent av väljarstödet.

Högeroppositionen (SD, M, KD) ökar marginellt från 47,5 till 47,6 procent.