NYA CORONAVIRUSET

Svenskar fast i Iran – ”Ingen från Sverige har sökt mig”

2:16 min

Iran är ett av dom länder som har drabbats av coronautbrottet och många flyg till och från landet har ställts in.

Enligt Utrikesdepartementet befinner sig mellan 2 000 och 3 000 svenska medborgare i Iran för närvarande – och många av dem har det svårt att ta sig hem till Sverige. En av dem är Said, som reste till Iran för att träffa sin fru och hennes familj.

– Alltså, min retur var den sjunde mars, men så fick jag ett mejl från dem att på grund av den här situationen så har de ställt in flyget. Så jag var tvungen att boka om till den tolfte. Jag är ju den typen som inte är så orolig, men resten, alltså min mamma och pappa, alla är ju oroliga.

Under de senaste dagarna har många flygbolag ställt in flygningar till och från Iran med anledning av coronavirusets spridning i landet, bland annat Emirates och Turkish Airlines.

Enligt Irans hälsodepartement har hittills 388 personer bekräftats smittade och 34 personer avlidna av coronaviruset i hela Iran. Samtidigt sade ordföranden i Teherans kommunfullmäktige i dag att det kan finnas mellan 10 000 och 15 000 smittade i landet.

Sedan torsdagen avråder UD från icke nödvändiga resor till Iran. I ett mejl till Ekot skriver UD att det just nu finns uppskattningsvis 2 000 till 3 000 svenska medborgare i Iran. De skriver också att man ännu inte planerar några assisterade utresor från Iran.

Men även om många flygresor från Iran har ställts in av flygbolag så råder det inte flygstopp mellan Iran och Sverige.

Gunnar Ljungberg är sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

– Det är en möjlighet att ställa in flygningar mellan EU-länder och tredje land. Däremot så har vi inte fått någon rekommendation i den samverkan vi har med myndigheter att det är nödvändigt just nu.

Said, som ännu inte har fått någon information om när han kommer kunna resa tillbaka till Sverige, följer utvecklingen i internationell nyhetsrapportering och sociala medier.

– Det är sociala medier och tv:n. Men själva myndigheterna, alltså man kan inte lita på dem. Ena sekunden säger de en grej, nästa sekund är det en annan.

Har svenska ambassaden eller svenska myndigheter sökt dig?

– Nej, ingen därifrån har sökt mig.

Said heter egentligen någonting annat.