Norge

Solberg slår tillbaka mot rysk kritik om Svalbard

1:53 min

Ryssland riktar skarp kritik mot hur Norge styr den arktiska ögruppen Svalbard. Fast i en intervju med Ekot slår Norges statsminister Erna Solberg tillbaka mot kritiken.

I ett brev hävdar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att norska regler för Svalbard är riktade speciellt mot de ryssar som bor och verkar där. Fast han får mothugg av Norges statsminister.

Nej, vi är inte eniga i den beskrivningen, och det har vi också svarat i ett brev, säger Erna Solberg till Ekot.

För 100 år sedan, i februari 1920, undertecknades det traktat som gjorde Svalbard norskt. Samtidigt slogs fast att att Norge inte kan hindra medborgare från andra traktatsländer att bosätta sig på Svalbard och bedriva näringsverksamhet där.

Nu hävdar Ryssland att Norge bryter mot villkoren i traktatet genom att begränsa bland annat helikoptertrafik, fiske och turism där långt uppe i norr. Utrikesministern skriver i brevet till sin norska kollega att den ändrade lagstiftningen kring att utvisa personer från Svalbard är antagen exklusivt för ryska medborgare.

Fast statsminister Solberg vill gärna tona ner betydelsen av det senaste ryska utspelet om Svalbard.

– Det är inte okända synpunkter från Ryssland att de har en speciell ställning på Svalbard, och att de menar att begränsningarna som vi sätter på Svalbard upplevs som svåra för ryssarna. Men det är ju så att vi sätter upp många av de här begränsningarna av miljöhänsyn och klimathänsyn, säger statsministern.

Ryssar blir behandlade som alla andra på Svalbard, enligt statsministern, och menar att Norge följer den likabehandlingsprincip som finns inskriven i traktatet.