Nya coronaviruset i Afrika

Första bekräftade fallet söder om Sahara

1:39 min

I Nigeria har myndigheterna nu bekräftat det första fallet av coronaviruset i Afrika söder om Sahara.

Sent på torsdagskvällen bekräftade Nigerianska hälsoministeriet att en italiensk man som är bosatt i nigerianska mångmiljonstaden Lagos, men nyss återvänt efter en resa till Italien, var smittad med det nya coronaviruset.

Mannen blir därmed det första bekräftade fallet i Afrika söder om Sahara, tidigare har enstaka fall bekräftats också i Egypten och Algeriet.

Att viruset inte upptäckts söder om Sahara tidigare, trots regionens mycket täta kontakter med Kina, har lett till tvivel om regionens kapacitet att upptäcka smittan. Många tror att viruset redan finns här men inte upptäckts tidigare.

Världshälsoorganisationen WHO har också uttryckt särskild oro för att viruset skulle få fäste i Afrika, där många nationella hälsomyndigheter redan är svårt ansträngda och inte skulle klara av att hantera en spridning.

Fram till för ett par veckor sedan fanns bara två laboratorier på hela kontinenten, i Senegal och Sydafrika, som kunde identifiera det nya coronaviruset.

Men över hela Afrika mobiliseras nu, särskilt i 13 länder med särskilt stort utbyte med Kina som WHO identifierat som högprioriterade. Sjukvårdspersonal tränas, laboratorier uppgraderas och WHO siktar på att över 30 länder inom kort ska ha kapacitet att testa för viruset.

Samtidigt sprids mycket desinformation och konspirationsteorier på sociala medier i många afrikanska länder. På många håll växer oron bland människor och kineser i Afrika vittnar om ökad misstänksamhet.