Malaysia

Oklart inför val av premiärminister

1:57 min

I Malaysia är det regeringskris och efter flera dagars förhandlande är det oklart vem som kommer att bli landets nästa premiärminister.

Landets kung, som utser premiärminister, har inte lyckats hitta en lösning utan låter nu parlamentet bestämma vem som har majoriteten bakom sig för att kunna utses till premiärminister och bilda regering.

Parlamentet kommer att hålla ett extramöte på måndag den 2 mars för att försöka avgöra vem som får majoritetens stöd för att bli landets nästa premiärminister, säger Malaysias interimminister Mahathir Mohamad.

Malaysia hamnade oväntat i en politisk kris i början av veckan när premiärminister Mahathir plötsligt lämnade in sin avskedsansökan. Orsaken till krisen är ett försök från flera styrande koalitionspartier att peta undan delar av samarbetspartierna och bilda en ny regering utan vice premiärminister Anwar Ibrahim. Regeringskrisen i Malaysia är intressant eftersom landet räknas till en av de få stabila demokratierna i Sydostasien.

Landet har nu sin allvarligaste politiska kris på många år och de tidigare så självklara premiärministerkandidaterna Mahathir Mohamad och Anwar Ibrahim är inte längre favoriter till posten.

Efter beskedet om att det blir parlamentet som får avgöra premiärministerfrågan har ett intensivt köpslående mellan olika koalitioner och partier startat och flera nya namn till premiärministerjobbet har dykt upp.

Om majoriteten i parlamentet inte kan enas om premiärministerposten så kommer det att bli extraval. Ett val och valrörelse som kan komma att bli smutsigt säger Keith Leong politisk analytiker vid analysbyrån KRA-Group i Kuala Lumpur.

Risken finns att valet kommer att skapa motsättningar mellan Malaysias olika religiösa och etniska grupper, säger Keith Leong.