Val i dag

Högerextrema på frammarsch i Slovakien

2:23 min

Vallokalerna i Slovakien har öppnat och efter att ha dominerat landets politik i 14 år ser det vänsterpopulistiska partiet SMER ut att förlora makten.

Istället förutspår opinionsmätningarna att väljarna strömmar till den liberala och mittenhöger-oppositionen, men också till det högerextrema partiet LSNS. LSNS betecknas som fascistiskt av bedömare, men spås nu kunna bli landets tredje största parti.

En liten folksamling står på ena sidan torget i Nové Mesto i nordvästra Slovakien. Sätt Kotleba i fängelse, ropar de, och syftar på den mustaschprydde ledaren för högerextrema LSNS. Marian Kotleba hyllar tiden under andra världskriget då Slovakien var nazitysklands lydstat. Hans anhängare har burit liknande uniformer som den fascistiska milisen bar då och både han och andra LSNS-företrädare har uttalat sig djupt rasistiskt om judar och romer.

En flicka håller i en skylt med texten ”våra hjärtan är större än era biceps”. På andra sidan torget är LSNS-anhängarna på väg in i stadens kulturhus och de låter sig inte bekommas.

Partimötet inleds med nationalsången. Den mestadels manliga publiken ställer sig upp. Det är idel kala hjässor, antingen av ålder eller så har rakhyveln hjälpt till. Sedan talar Milan Mazurek. Förra året blev han den första parlamentsledamoten i Slovakien att fråntas sin parlamentsplats, sedan han uttalat sig djupt kränkande om landets romer. Idag kallar han NATO för en terrororganisation, utmålar EU som Slovakiens fiende, talar nedsättande om muslimer och romer och förfasar sig över Sverige.

I Sverige säger man till 5-åringar: ”du kan vara vad du vill, en pojke på morgonen och en flicka på kvällen, imorgon kan du vara en lampa eller en stol”, säger Milan Mazurek.

Samma kväll framträder han i ännu en liten ort i närheten. Han har avverkat 152 valmöten under det senaste året. Viera Zuborova, som är chef på Bratislava policy institute, säger att LSNS har gett en röst åt folk som etablissemanget länge ignorerade, folk som tidigare inte ens röstade.

– Marian Kotleba har lyckats övertyga människor att hans parti är det enda som bryr sig om landsbygdens bekymmer, säger statsvetaren Viera Zuborova.