Malaysia

Efter politiska krisen – ny premiärminister utsedd

1:34 min

Malaysias blivande premiärminister heter troligen Muhyiddin Yassin. Landets kung som utser premiärminister meddelade för en stund sedan att han har bestämt sig för vem som ska utnämnas till posten efter den politiska förvirring som råtdit.

Malaysias blivande premiärminister Muhyiddin Yassin var inrikesminister i den koalition som styrde Malaysia fram tills i måndags då landet oväntat hamnade i en politisk kris. Då lämnade den tidigare premiärminister Mahathir Mohamad överraskande in sin avskedsansökan.

Anledningen till Mahathirs plötsliga avgång var ett kupplikande försök från delar av den styrande koalitionen och oppositionen att utmanövrera några av sina koalitionspartners och bilda en ny regering. En kupp som nu delvis ser ut att ha lyckats.

Muhyiddin Yassins namn dök upp efter att Malaysias kung uppmanade partierna i parlamentet att presentera en premiärministerkandidat. Då inleddes ett intensivt köpslående mellan olika partier och koalitioner och det verkar nu som att man kan enas bakom den 73-åriga Muhyiddin. Han har varit minister flera gånger i olika regeringar under sin över fyrtio år långa politiska karriär.

Muhyiddin har också stöd av oppositionen som under mer än sex decennier styrde landet och dom hoppas nu på att få större inflytande i Malaysias politik.

Regeringskrisen i Malaysia har varit intressant eftersom landet räknas till en av de få stabila demokratierna i Sydostasien. Muhyiddin Yassin kommer att sväras in som Malaysias åttonde premiärminister i morgon och om två veckor kommer landets parlament att rösta om att godkänna honom som premiärminister.

Möjligen har den tidigare premiärministern 94-årige Mahathir Mohamad, som ses av många som en landsfader, ännu något att säga till om så fram tills omröstningen kan mycket hända.