Perpignan i Frankrike

Över hundratusen på möte med tidigare Katalanledaren

1:57 min

I dag höll den förra katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont ett stort möte i Perpignan i södra Frankrike. Minst 100.000 katalaner från Frankrike och Spanien var där för att lyssna.

– Det är en bra stämning och ett bra arrangemang, säger Sylvie Massange. Det är roligt att så många kommit för att lyssna på sin idol, säger hon.

Carles Puigdemont togs emot som en rockstjärna. Enligt lokalpressen var de 100.000, enligt arrangörerna 200.000, alltså mer än dubbelt så många som antalet invånare i Perpignan.

På fältet utanför utställningshallen vajade katalanska rödgulrandiga flaggor och många var klädda i gult som är den katalanska demokratirörelsens färg. Carles Puigdemont riskerar att gripas om han återvänder till Spanien, men här i södra Frankrike, i franska Katalonien är han välkommen.

Han har i dag träffat flera lokala politiker, bland annat regionpresidenten som utan att blanda sig i den övriga spansk-katalanska självständighetskonflikten ändå anser att de fängslade katalanska politikerna borde släppas.

Mest högljudd bland se som är kritiska till mötet var den tidigare franske premiärministern Manuel Valls som anser att mötet är en provokation emot Spanien. Det är en styrkedemonstration för den katalanska självständighetsrörelsen att så många tagit sig hit och det är ett sätt att visa styrka inför ett kommande parlamentsval i Katalonien.

I sitt korta tal kallade Puigdemont en ny folkomröstning om självständighet för "den sista striden" och han uttryckte också sitt stöd för Wikileaksgrundaren Julian Assange som hotas av utlämning till USA.