Kan bättra relationen

Kosovo lovar lyfta tullar på serbiska varor

1:36 min

Kosovo har lovat att lyfta strafftullarna på varor från ärkefienden Serbien. Eftergiften kan bli ett avgörande steg i försöken att normalisera relationen mellan länderna.

Kosovo tar ut 100 procent skatt på varor från Serbien, något som beräknats kosta grannlandet 400 miljoner euro om året. När Kosovo införde strafftullarna 2018 ilsknade Belgrad till rejält och förhandlingarna om att normalisera relationerna med Kosovo, som förklarade sin självständighet från Serbien 2008, gick i stå.

USA och EU har länge pressat Kosovo att ta bort tullarna för att få igång dialogen igen och nu tycks man alltså åtminstone delvis ha lyckats.

Kosovos nyvalde premiärminister Albin Kurti har meddelat att han kommer ta bort strafftullarna på vissa varor, och om Serbien visar god vilja kommer man ta bort dom helt under våren.

EU kallar utvecklingen ett viktigt första steg men USA, som på senare tid blivit allt mer otåligt och vill se snabbare framsteg, kallar beskedet från premiärminister Albin Kurti för en halvmesyr.

Kosovo kräver i utbyte att Serbien slutar lobba för att andra länder ska dra tillbaka sitt erkännande av Kosovo. I nuläget erkänns Kosovo av de flesta västländer, men inte av exempelvis Kina och Ryssland.

Serbien har också gjort sitt bästa för att hålla Kosovo ute från internationella organisationer som FN och Interpol.

Men även för Serbien, som är kandidatland till EU, står mycket på spel, eftersom EU gjort klart att man inte tänker acceptera några nya medlemmar med olösta territoriella konflikter.