Slovakien

Maktskifte efter protestvåg

1:23 min

Gårdagens val i Slovakien resulterade i en storskräll för oppositionspartiet Olano, vars främsta vallöfte var att göra rent hus med korruptionen i landet. Men nu väntar en knepig koalitionsbildning som kan bli avgörande för den kommande regeringens inriktning.

”Tillsammans mot maffian” var Olano-ledaren Igor Matovics slagord i valrörelsen och att hans parti lyckades få 25 procent av rösterna härleds till slovakernas ilska över det uppmärksammade beställningsmordet på en ung journalist för två år sedan. Ján Kuciak och hans fästmö sköts ihjäl när han grävde i kopplingar mellan högt uppsatta politiker och organiserad brottslighet.

Att Olano vann så stort är ändå en överraskning för bedömare. Det sittande regeringspartiet SMER, rasade istället 10 procentenheter och dess koaltionspartier tog sig inte ens in i parlamentet.

Också högerextrema LSNS gjorde ett sämre val än väntat, drivna av krav på radikal förändring trodde många att de skulle kunna bli tredje eller till och med näst största parti i landet. Nu hamnar Marian Kotleba och hans anhängare på 8 procent, samma resultat som i förra valet.

Men den segrande Olano-ledaren måste nu hitta koalitionspartners bland de fem partier som tagit sig in parlamentet. Det ser ut att bli en spretig samling, som täcker hela skalan från liberala SaS till det strikt socialkonservativa EU-skeptiska partiet Sme Rodina på yttre högerkanten.