Afghanistan

Skakig politisk situation försvårar för talibanavtalet

1:50 min

Avtalet mellan USA och talibanrörelsen som skrevs under i går är ett litet steg mot en möjlig fred i Afghanistan. Enligt avtalet kommer USA att dra tillbaka alla sina trupper ur landet inom 14 månader. En av huvudpunkterna i avtalet är att den afghanska regeringen och talibanerna nu ska inleda direkta förhandlingar med varandra – något som kan bli svårt, eftersom det råder en skakig politisk situation i landet.

Det är med en liten marginal som den sittande presidenten Ashraf Ghani nyligen konstaterades som vinnare i presidentvalet som hölls i september förra året. Hans huvudmotståndare Abdullah Abdullah har inte erkänt resultatet och har i stället sagt att han kommer att bilda en skuggregering.

Det kan försvåra möjligheten att få till de förhandlingar mellan Kabul regeringen och talibanerna som enligt avtalet måste komma igång senaste 10 mars.

Om det inte finns en tydlig afghansk regering vid förhandlingsbordet kan talibanerna känna att dom har ett övertag i förhandlingarna redan innan de har kommit igång. Det skulle kunna leda till att talibanerna kommer att utnyttja regeringens svaghet och flytta fram sina krav för att få ett större inflytande i Afghanistan.

De senaste årens små men ändå synliga steg mot ett demokratiskt system, ökade rättigheter för kvinnor och tillgång till utbildning och sjukvård är frågor som nu inte får återgå till det sämre skriver flera människorätts- och hjälporganisationer i flera uttalanden om de kommande förhandlingarna mellan parterna i Afghanistan.

I avtalet finns en överenskommelse att om inom några dagar ska den afghanska regeringen frige omkring femtusen talibanska fångar. Talibanerna ska släppa runt ettusen fångar från regeringssidan. En fråga som är viktig är hur talibanerna ska kunna hålla de 5 000 frigivna anhängarna lugna när dom kommer ut i frihet så att dom inte genomför hämndaktioner och andra våldshandlingar.

De involverade parterna har hyllat avtalet som historiskt, samtidigt är många av de inblandade noga med att gardera sig för eventuella motgångar i det första lilla steget i en möjlig fredsprocess.