Ensamkommande barn och unga

Migrationsdomstolarnas bedömningar kan vara politiska

2:15 min

Migrationsdomstolarnas beslut om vilka ensamkommande barn som får asyl i Sverige – och vilka som inte får det – kan vara politiskt färgade. Det visar P3 Nyheters granskning.

P3 nyheter har granskat samtliga domar  som avkunnats i migrationsdomstolarna från den 1 januari 2018 till och med den 30 juni 2019 som gäller ensamkommande barn som sökt i asyl i Sverige.

I majoriteten av fallen, totalt 730 ärenden, satt nämndemän med och avgjorde vilka som skulle få asyl. Vår granskning visar att dessa ofta dömer olika beroende på vilket politiskt parti de tillhör. Det trots att nämndemännen enligt lagen ska vara opolitiska i sina bedömningar.

Nämndemän från Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är betydligt villigare att rösta för att ge asyl till ensamkommande än nämndemän från andra partier.

44 procent av Kristdemokraternas nämndemän röstade för att ge asyl till ensamkommande vid ett eller fler tillfällen, för Vänsterpartiets och Miljöpartiets nämndemän låg siffran på 42 procent.

Men bara 21 procent av Sverigedemokraternas nämndemän röstade någon gång för att ge ensamkommande asyl.

Ali Amiri är en av tusentals ensamkommande som sökt asyl i Sverige. Han beskriver han lång och stressande process, där det är svårt att förstå vad det egentligen är som avgör om man får stanna eller inte.

– Man tänker hela tiden, kanske blir det min tur, kanske får jag stanna. Jag kämpar lite till, säger han.