Kriminalvården

Strejk och ilska efter Kriminalvårdens besked

2:12 min

På flera anstalter strejkar intagna nu efter Kriminalvårdens besked om att intagna på anstalter och häkten inte längre får ta emot pengar av anhöriga.

– Just nu har vi arbetsvägran delvis eller helt på 6 olika anstalter, säger Lennart Palmgren som är direktör för häkte, anstalt och frivård.

Han vill inte kommentera vilka anstalter det rör sig om eller hur många intagna som strejkar.

– I de flesta fallen så kan det vara en eller två avdelningar och i någon del så kan det vara en hel anstalt som då arbetsvägrar och då blir man inlåst på sitt rum och man blir då utan ersättning, säger Lennart Palmgren.

– Jag blev typ arg direkt och den första tanken som kom upp var hur ska de kunna ringa hem, säger Rebecka som egentligen heter något annat.

Hon har anhöriga som sitter på anstalt och häkten och hon menar att Kriminalvårdens beslut om att stoppa insättning till intagna kommer påverka kontakten till de anhöriga genom att de kommer ha mindre pengar att köpa telefonkort för och helt enkelt inte kommer kunna ringa lika ofta till sina anhöriga.

– För oss anhöriga betyder det jättemycket att vi får prata. Jag vet att det är mångas trygga punkt att de vet att de en gång om dagen kan ringa hem, säger hon.

En person i häkte får 90 kr i veckan i bidrag. En häktad person som har en sysselsättning får 11 kr i timmen. Den som har sysselsättning på anstalt tjänar 13 kr i timmen.

Tidigare har anhöriga kunnat sätta in ytterligare 1600 kr i månaden. Vilket nu inte är möjligt längre eftersom pengar som ges till en intagen måste klara de hårdare reglerna som bankerna har för att avslöja penningtvätt.

– Vi kan bara beklaga att den här situationen är som den är och det här har absolut inte införts som någon form av repressalier utan det här är ett regelverk som vi måste efterfölja och inte bara vi utan hela Europa, säger Lennart Palmgren.