Turkiet öppnade gränsen

Migranter döms till fängelse i Grekland

2:07 min

Grekland har infört flera åtgärder för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig in i landet. För första gången utdöms nu hårda fängelsestraff till migranter som olovligen korsat Greklands gräns.

– Det utdöms oproportionerligt hårda straff till människor som försöker söka skydd i Grekland, säger Maragitis Petritzikis, som arbetar för UNHCR i norra Grekland.

– Vi pratar om fyra år utan rätt till permission, säger han när vi träffas utanför en stängd mottagningsanläggning som finns i byn Fylakio nära gränsen till Turkiet.

Han har precis kommit tillbaka efter att ha bevakat de snabbrättegångar som nu hålls mot de personer som olagligen tagit sig in i Grekland sedan i lördags, då Turkiet plötsligt började tillåta flyktingar att försöka ta sig in i Europa.

– Det här är helt nytt i Grekland. Tidigare dömdes inte migranter som tog sig in olovligen i Grekland trots att det funnits lagutrymme.

Det här en policyförändring som trädde i kraft i lördags, 45 personer har sedan dess dömts, bara ett dygn efter att de gripits.

Bland de som dömts finns minst fem män som tagit sig till Grekland tillsammans med sina familjer.

– Kvinnor med barn har också dömts men fått villkorlig dom. Men familjefäderna kommer hamna i fängelse, säger Petritzikis.

Vad som händer med familjerna till de dömda männen än ännu oklart – till vidare kommer de sitta här inne på Fylakis mottagningsanläggning.

Situationen kompliceras också av att Grekland sagt att man inte tänker ta emot några nya asylansökningar under en månad.

Men en sak är säker – de här familjerna kommer vara splittrade för en lång tid framöver, säger Maragitis Petritzikis.