UDDEVALLA

Miljardaffären med Hemsö sågas av oppositionen: ”Hål i huvudet”

1:51 min

Fastighetsföretaget Hemsö har fått exklusiv rätt att köpa kommunägda skolor för att bygga till, rusta upp och hyra ut dem till Uddevalla kommun. Men oppositionen är kritisk till att avtalet utestänger andra investerare.

Kommunen har på uppdrag av den politiska majoriteten i Uddevalla tagit fram ett samverkansavtal med fastighetsföretaget Hemsö.

Avtalet innebär att kommunägda skolor och förskolor i bland annat Ljungskile, Forshälla och Rotviksbro ska säljas till Hemsö som i sin tur ska renovera skolorna, och bygga till, för att sedan hyra ut till Uddevalla kommun. Även ett äldreboende i Rotsviksbro ska säljas.

Oppositionen, med socialdemokraten Ingemar Samuelsson i spetsen, är kritisk till avtalet.

– Nu väljer man att göra ett gigantiskt avtal med en exploatör, det är att exkludera stor del av byggbranschen. Jag ser att det är hål i huvudet.

Dessutom menar Samuelsson (S) att det i längden blir dyrare för kommunen att hyra skolorna, än att själv förvalta dem.

Kommunalrådet och uddevallapartisten Christer Hasslebäck säger i sin tur att kommunen noggrant valt ut Hemsö efter att flera intressenter hört av sig.

– Att genomföra en så här stor satsning, det klarar vi inte av med egen organisation idag, säger kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP), som trycker på att avtalet med Hemsö är den snabbaste och smidigaste lösningen.

Avtalet ska upp i nästa kommunfullmäktige om en vecka för slutligt beslut.