Coronaviruset

Storbolagen skärper sina reserestriktioner

2:00 min

Till följd av spridningen av coronaviruset skärper nu svenska storbolag bland annat sina reserestriktioner. Byggbolaget Skanska har beslutat att helt stoppa alla internationella affärsresor.

– Givet virusets spridning har vi valt att lägga ett internationellt  affärsreseförbud som gäller mars månad ut, säger Skanskas presschef Jacob Birkeland.

Vad kan det få för ekonomiska konsekvenser för bolaget?

– Vi ser över den saken.

I likhet med Skanska har även Atlas-Copco nu infört ett liknande resestopp under mars, men då med undantag för som det heter affärskritiska resor.

Nordea begränsar sitt reseförbud till vissa länder och regioner men har i likhet med en lång rad bolag infört två veckors distansarbete för medarbetare som besökt ett högriskområde.

Electrolux har infört reseförbud till de av coronaviruset hårdast drabbade länderna, medan Kapp- Ahl avråder från tjänsteresor som inte är affärskritiska. Kapp- Ahl som i dag har flera fabriker i Kina stängda, medan HM stängt lejonparten av sina butiker i Kina.

Samtidigt, vad gäller importen till Sverige av varor och komponenter till exempelvis industrin pågår nu ett omfattande pusslande för att få leveranserna att fortsätta rulla genom att bland annat flytta produktion från Kina.

– En hel del av de leverantörer som har fabriker runt om i världen de ökar kapaciteten utanför Kina, säger Scanias presstalesperson, Hans Åke Danielsson.

– Sedan finns det ju ganska stora buffertlager av så kallade lågvärdeskomponenter så försörjningen har fungerat, även om det är lite mer handpåläggning och planering för att se till att vår produktion inte stannar.