Betlehem Isaaks egen historia på scen i Angered

11 min

Betlehem Isaak är sju år när hon ser sin pappa föras bort av säkerhetspoliser och fängslas i Eritrea. Nu berättar hon i både en biografi och nyskrivna pjäsen "Jag är Betlehem Dawit Isaak" om livet både före och efter den 23 september 2001.

Det är en söndagsfrukost med juice, italiensk färskost och bröd. Det knackar på dörren och in kommer två män. en stund senare är Betlehem Isaaks pappa Dawit, borta. 
 
– Jag tror nog att det är det tydligaste minnet jag har, berättar Betlehem Isaak.

Två säkerhetspoliser för bort Dawit Isaak i handbojor.  
 
– Jag såg det genom nyckelhålet och blev rädd. Jag förstod att det var allvarligt trots att folk försökte lugna ner i situationen, säger Betlehem. 
 
Året efter att Dawit Isaak fängslas flyr Betlehem tillsammans med sin mamma och två syskon till Sverige och Göteborg. Den här historien känner många till. Betlehem har genom åren, ända sen 12-års ålder, berättat om sin pappa, hur han fängslades, pratat om yttrandefrihet och kampanjat för att få honom fri. Men nu berättar hon också om hur livet var innan den morgonen och efter. Bland annat i den nyskrivna pjäsen "Jag är Betlehem Dawit Isaak" på Angereds teater i Göteborg.

 – Man får följa mig från det jag är fyra fram till jag är 20. En resa som börjar i Eritrea: pappa fängslas. Sen i Sverige handlar det om att försöka hitta sin plats - försöka förstå "var passar jag in?", berättar Betlehem.

I den en timma långa föreställningen gör Senait Imbaye rollen som Betlehem.

– Alla frågor man haft har man kunnat ställa direkt till Betlehem. Hon har varit så öppen, hela pjäsen är öppen, säger Senait.

Anna Ulén har regisserat den en timma långa monologen som förutom text också berättas genom musik med Jaqee och Robin Lynch på scen. Den bygger på Betlehems kommande biografi som dramatikern Ninna Tersman bearbetat för scen.