Rysk medborgare gripen

Mordförsök på tjetjensk regimkritiker i Sverige

2:08 min

En känd tjetjensk bloggare och regimkritiker som hållit sig gömd i Sverige har utsatts för ett mordförsök. Händelsen, som fått stor uppmärksamhet internationellt rapporterades först ha inträffat i Polen. Men genom sin advokat bekräftar nu mannen för Ekot att attacken skedde i Sverige.

– Min klient blev väckt av att någon slår honom med ett järnföremål i huvudet. Då har en för honom okänd förövare tagit sig in i hans hem. Efter en viss kamp så lyckades han vända situationen och utöva ett visst mått av självförsvar, säger Jens Sjölund som är bloggarens advokat.

Det var i förra veckan som angreppet ägde rum. Kort efter la den tjetjenske bloggaren upp en video som sägs visa ögonblicket direkt efter. På videon ses den påstådde angriparen ligga på golvet i en blodpöl, men vid medvetande.

När bloggaren frågar mannen vem han är och var han kommer ifrån svarar han ”Moskva”, och att han skickats dit av en man som är från Groznyj i Tjetjenien. Angriparen ska också ha sagt att ”de har min mamma”.

Bloggaren, som varit på flykt från Tjetjenien sedan 2015 är en känd kritiker av både Rysslands president Putin, och den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov. Han är även den tredje tjetjenske dissidenten som blivit attackerade i Europa på senaste tiden – för en knapp månad sedan dödades en annan tjetjensk bloggare och Kadyrov-kritiker i Frankrike.

– Han har fått hot uttalade mot sig från talmannen i det tjetjenska parlamentet som har uttalat att det finns en vendetta mot honom på grund av den kritik han anför mot Tjetjeniens regim, säger advokaten Jens Sjölund.

Den misstänkte angriparen, som nu sitter häktad för mordförsök, är en rysk medborgare i 20-årsåldern utan tydliga kopplingar till Sverige.

Ekot har varit i kontakt med ansvarig åklagare som inte vill kommentera eventuella motiv, med hänvisning till förundersökningssekretess. Säkerhetspolisen bekräftar att de känner till ärendet, men att man inte kan lämna några ytterligare kommentarer.

– Vi känner till och vi samverkar med Polismyndigheten i det här ärendet som ju är Polismyndighetens ärende, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.