Folkhälsomyndigheten

Fler ska testas för coronaviruset: Vill inte missa någon

1:52 min

Hittills har 35 personer i Sverige diagnostiserats med coronasmitta. Samtliga har fått viruset utomlands eller från en person som varit på resa.

Under dagen har ytterligare fem nya fall av coronasmitta konstaterats i Sverige. En av dem i Skåne, två i vardera Västra Götalandsregionen och Värmland. Därmed har Värmland fått sina första fall. De ska ha smittats under en resa till norra Italien.

Det innebär att 35 personer nu har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige. Samtliga bedöms ha fått viruset efter resa till riskområde utomlands eller efter att ha umgåtts med någon som fått viruset på resa.

– Nu har fokus flyttat från Kina till Europa med fokus i Italien. I övriga världen är Iran fortfarande ett svårbedömt läge, säger Anders Tegnell på statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på en presskonferens.

I världen har 93 000 personer konstaterats smittade och drygt 3000 personer har avlidit runt om i världen.

Anders Tegnell säger att regionerna inte kommer att rapportera om nya fall löpande utan att information ska samlas ihop och släppas en gång om dagen när nu fler smittade hittas. Folkhälsomyndigheten ser i nuläget ingen anledning att ändra bedömningen av riskerna att smittas av coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att fler ska testas för viruset; även patienter med svår lunginflammation ska provtas.

– Vi ser inget läge att börja bunkra mat men i ser gärna att alla hushåll har en beredskap, säger Anneli Bergholm Söder chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps operativa avdelning.