Finsk stad teg om barnfetmamissen

1:36 min

Under två år har den finska staden Seinäjokis ansvariga känt till att stadens världsberömmelse för att ha halverat barnövervikten bygger på missvisande statistik. Tvärtom har övervikten inte minskat nämnvärt under senare år, men det har man inte berättat för andra länder som kopierat metoden i tron att den hjälper mot barnfetma visar Vetenskapsradions och YLEs granskning.

– Jag hörde talas om Health Kids of Seinäjoki 2015 när WHO skrev om deras världsrekord i minskad barnfetma, berättar fetmaexperten Jae-Heon Kang medicinprofessor vid Sungkyunkwans universitet i Sydkorea.

– Att de lyckats halvera övervikten bland femåringar på några få år med sin metod är otroligt, ansåg Jae-Heon Kang som infört delar av Seinäjokimetoden i Sydkoreanska skolor.

Han blir mycket förvånad när han får höra av Vetenskapsradion att den finska metoden inte minskat barnens övervikt.

För en vetenskaplig genomgång av viktstatistik för alla barn i Seinäjoki mellan åren 2009-2016 av forskare vid Uppsala universitet, tillsammans med finska hälsomyndigheten THL och en läkare i Seinäjoki visar att andelen överviktiga barn legat i princip still.

Detta har ansvarige chefen Erkki Välimäki och ett flertal andra tjänstemän i Seinäjoki känt till under två år, men inte tagit bort felaktig statistik på webben eller kommunicerat i media och med allmänheten om saken.

– Vi har alltid framfört den information som vi tror på. I det avseendet har vi inget som borde korrigeras, svarar stadsutvecklingschefen i Seinäjoki Erkki Välimäki.

Han anser att metoden för att samordna skola, vård och omsorg för att få barnen att äta nyttigare och röra sig mer är bra även om barnens övervikt inte minskat.

Vi måste lära av detta och vad som gått fel i Seinäjokimodellen eller införandet av åtgärderna mot barnfetma, säger Franesco Branca som är chef för näring och matsäkerhet på WHO.

Ett längre reportage om hur Seinäjokis mirakelmetod mot övervikt inte håller, blir det i Vetenskapsradion Hälsa idag 12.09 i P1.