Filmrecension

Queen & Slim rör sig mellan svärta och skönhet

2:14 min

Efter ett möte med en polis så tvingas Queen & Slim fly genom USA och blir ett svart Bonnie and Clyde-par.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Queen & Slim
Regissör: Melina Matsoukas
Manus: Lena Waithe efter en historia av James Frey
Skådespelare: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine 
Genre: Drama, krim
Betyg: 4 av 5

Vi möter Queen & Slim på ett neonbelyst cafe. De har träffat varandra via Tinder, han har sökt en kvinna, hon vill inte vara ensam just ikväll. Men hon vill inte ha sex, och när han ska köra henne hem så dom blir stoppade av en polis, en ensam nitisk polis med rasistiska vibbar.

Det här är upptakten till en roadmovie, där de själva tvingas fly mot sin vilja men där många svarta de möter ser de som två upproriska, som Bonnie and Clyde.

Här finns polisbrutalitet och rasism, men också sensualitet, och i en scen, blues som gör det svårt att sitta still i biofåtöljen.

Melina Matsoukas har förutom musikvideos med många av de största artisterna regisserat ett par TV-serier. Insecure och den stillsamma vardagskomedin Masters of none, där manusförfattaren till filmen Lena Waithe är med som skådespelare. Och i Queen & Slim finns både musikvideons bildspråk och en nedtonad fin humor. Men också ett dagsaktuellt allvar.

Som Queen ser vi brittiska Jodie Turner-Smith som i många scener är motorn, kraften i berättelsen, och som Slim, Daniel Kaluuya, som gjorde sig ett namn i Get Out.

De två utgör ett omaka, men fascinerande par i en roadmovie som rör sig mellan svärta och färgrik skönhet.