Aktivister hotas av stämmas

Debatten om hbtq-frågor hårdnar i Polen

1:58 min

I Polen hårdnar debatten om hbtq-frågor efter att en inflytelserik organisation nu hotat att stämma aktivister. De anklagas bland annat för att hänga ut områden i Polen som diskriminerar hbtq-personer.

Det började för mer än ett år sedan, med att område efter område i Polen började anta lokala bestämmelser där det bland annat stod att hbtq-ideologi skulle bekämpas, att föräldrar skulle stå för sexualundervisning – inte skolan och att barn skulle skyddas mot hbtq-propaganda.

Kuba Gawron var en av de aktivister som i fjol startade sajten Atlas of hate med bland annat en karta över de områden i Polen som antagit sådana bestämmelser. Han är döv och vi kommunicerar via meddelanden.

– Vi ville visa på hur utbrett detta fenomen var, skriver han men vågar inte säga så mycket mer utan sin advokat.

Den inflytelserika konservativa organisation, Ordo Iuris som varit med och tagit fram vissa av de här bestämmelserna har nu valt att stämma Kuba Gawron och andra aktivister som står bakom kartsajten. De har inte fog för att påstå att de lokala bestämmelserna är diskriminerande mot hbtq-personer, säger chefen för organisationen Jerzy Kwasniewsky och kräver att aktivisterna ber om ursäkt.

Beslutet om stämning har väckt starka reaktioner, inte minst i hbtq-kretsar här i Polen. Igår samlades nära hundra personer utanför Ordo Iuris lokaler i Warszawa för att visa protestera mot organisationens beslut att stämma aktivister. En av dem som visade sitt missnöje är Amilia.

– De stödjer inte hbtq-rörelsen, vad det nu är, men vi är bara människor, säger hon.