politik

Sjukvården viktigaste väljarfrågan

1:23 min

Sjukvården är fortfarande väljarnas viktigaste politiska fråga. På andra och tredjeplats följer invandring och lag och ordning, precis som i höstas. Det visar februarimätningen från Novus.

– Sjukvården är något som berör alla, det finns alltid en rapportering om vårdkrisen och alla har en personrelation till det, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

– Invandring samt lag och ordning har blivit två sammanvävda frågor som det rapporteras om dagligen. Mediebevakningen har varit ungefär densamma den senaste tiden, säger han.

Sjukvården har i många år toppat när väljarna får frågan "Vilka politiska frågor tycker du är viktigast"? Undantaget var mätningarna 2016, då invandring tog över.

I dag klassar 64 procent sjukvården som den viktigaste frågan, 55 procent säger invandring/integration och 53 procent lag och ordning.

Det är samma ordning som i höstas och nästan samma som inför valet 2018. Då hamnade skolan på tredje plats, en fråga som i dagens mätning går ner till plats nummer fyra.

En fråga som blivit mindre viktig är jobben.

– Arbetslösheten är ingen reell fråga om man är själv trygg med sitt eget jobb, säger Torbjörn Sjöström som dock tror att det kan vända om frågorna kring löner och kortare arbetstid i samband med coronaviruset blir stora.

- Om konjunkturen viker på grund av viruset så kan vi få en helt annan prioritering, säger han.

Även miljö och klimat har minskat i betydelse för väljarna sen valet.

Vilken fråga man anser är den allra viktigaste hänger samman med vilket parti man sympatiserar med.

– Varannan Sverigedemokrat säger att invandring är den absolut viktigaste frågan, sen kommer lag och ordning som tvåa. Moderaterna och Kristdemokraterna har också invandring som första fråga, men bland dem så är det bara var fjärde som uppger det.

– Regeringspartierna och Vänsterpartiet har sjukvården, miljö och klimat samt skolan som den viktigaste frågan, säger Torbjörn Sjöström.