Oljeraffinaderi

Lysekil delat om Preems utbyggnad

1:56 min

I dag inleds förhandlingen i Mark- och miljööverdomstolen om drivmedelskoncernen Preem ska få bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil eller inte. Det slutliga beslutet tas av regeringen.

Enligt debattörer står klimatfrågan mot nya jobb och ekonomisk tillväxt. Även i Lysekil går åsikterna isär, om det ska bli ett ja eller nej till utbyggnaden.

– För miljöns skull tycker jag inte det är bra med en utbyggnad. Men eftersom det blir nya arbetstillfällen och det gör att affärerna går bra, och att jag tjänar pengar, så tycker jag att en utbyggnad är bra, säger Shoukdar, som jobbar i en affär i kommunen.

Är det en stor debatt här om Preem ska få bygga ut eller inte?

– Jag tror det är hälften mot hälften. Vissa vill och vissa vill inte. Jag frågar kunder som kommer och handlar vad de tycker, säger han till Ekot.

Frågan om raffinaderiet Preemraff ska få bygga ut eller inte har blivit mycket omdiskuterad. Regeringen har bestämt att det är den som tillslut ska säga ja eller nej, något som är mycket ovanligt.

Före regeringens besked ska Mark- och miljööverdomstolen komma med ett yttrande, om den tycker ja eller nej, och det är därför som en förhandling nu hålls i Lysekil. Under den får de inblandade parterna lägga fram sina argument.

En utbyggnad skulle skapa hundratals nya jobb i Lysekil och är en investering på minst 15 miljarder kronor, enligt Preem.

Samtidigt skulle den också öka utsläppen av koldioxid, lokalt, med uppemot 60 procent.

Lysekilsbon Karl Gustaf Windestål vill se en utbyggnad.

– Framför allt är det mycket arbetstillfällen här i Lysekil som försvinner om de inte får fortsätta att bygga ut och sedan tycker jag de gör bra produkter, säger han till Ekot.

Men det finns också en skarp kritik mot utbyggnaden. Kritikerna argumenterar att av klimatskäl måste det bli nej eftersom utsläppen ökar.

Under dagen planeras demonstrationer i Lysekil mot utbyggnaden, en av dem som ska delta är Lysekilsbon Berit Andersson.

– Vi ska ju minska alla utsläpp och då kan vi ju inte öka dem. Vi måste ju sätta stopp, säger hon.

Vad hoppas du att demonstrationerna ska ge?

– Att folk får upp ögonen att det inte bara rör oss här i Lysekil utan att det är en global fråga.