Film

I Dark Waters kämpar en ensam jurist mot kemijätten 

2:29 min

"Dark Waters" bygger på verklighetens miljökamp där den ensamme juristen får jätten på knä.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Dark Waters"
Regissör: Todd Haynes
Manus: Mario Correa, Matthew Michael Carnahan efter en artikel av Nathaniel Rich
Skådespelare: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins 
Genre: Drama baserat på verkligheten
Betyg: 3

Som Robert Bilott ser vi skådespelaren Mark Ruffalo, som själv engagerat sig i frågan och talat inför kongressen i USA om de oförstörbara sjukdomsframkallande kemikalier som Dupont släppt ut i grundvattnet i West Virginia...

...Mark Ruffalo talade i kongressen, i ett nyhetsklipp i ABC News.
Mark Ruffalo är också med och producerar filmen Dark Waters, där vi får följa miljöjuristen Robert Bilotts sidbyte.

Han började som försvarare åt den stora kemijätten, tills han en dag blev uppsökt av en bonde vars djur insjuknat och dött. Bonden berättade att han fått Bilotts namn av Bilotts egen mormor.

Och när Robert Bilott inte kan släppa mötet med bonden, som spelat in videos som visar utsläppen i diken vid hans ägor, så reser han ner till sin mormor. Hon påminner honom om att han tillbringade delar av sina somrar som liten i trakterna som nu drabbats. Och historien vevas upp.

Om det arroganta storföretaget som trots egna undersökningar som visar hur farlig deras teflon-tillverkning är, inte berättar något. Som en följd av det får arbetare och folk i trakten som drabbas av utsläppen, med cancer och andra sjukdomar som följd.

Det finns ingen tvekan om att Mark Ruffalo och de andra inblandade i filmen är engagerade, att det är en viktig film. Men den är också lite redovisande och grå. Regisserat har Todd Haynes gjort, han har tidigare gjort filmer som Dylan-fantasin "I´m not there" och "Carol". Här i "Dark Waters" ligger berättandet närmare dokumentären, även om det är en spelfilm och förhoppningen då är att den ska nå fler.

Här nedanför kan du höra programmet kalibers granskning av ämnet PFAS och människorna i Sverige som drabbats av det.