Norra Syrien

Putin och Erdogan överens om eldupphör i Idlib

1:48 min

I Idlib i Syrien kommer vapenvila att gälla från midnatt.
Efter veckor av våldsam eskalering har Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiske kollega Reccep Tayyip Erdogan kommit överens om att omedelbart försöka minska spänningarna.

Striderna ska upphöra, redan vid midnatt. Precis som vid tidigare överenskommelser är det Ryssland som ska garantera att den syriska armén respekterar vapenvilan och Turkiet ska garantera de hårdföra rebellgruppernas åtlydnad.

Samtidigt ska de nuvarande fronterna frysas och en säkerhetskorridor ska inrättas vid de områden längs den viktiga motorväg som varit många av stridernas kärna. Säkerhetskorridoren ska gemensamt patrulleras av Ryssland och Turkiet.

Turkiet har dragits djupare in i det syriska kriget med sitt stöd till rebeller och baser i Idlib. Turkiska soldater har dödats och stridit och på hemmaplan har ett sällsynt ifrågasättande växt sig starkt. Analytiker menar därför att Erdogan behövde ett sätt att kunna dra sig tillbaka utan att förlora ansiktet och samtidigt slippa ytterligare en eskalering där han i förlängningen skulle riskera att ställas också mot ryska styrkor.

Nu blir det istället nytt samarbete och vapenvila. Dessutom ska parterna garantera att hjälpsändningar kommer till behövande. För de närmare en miljon människor som är på flykt i Idlibprovinsen kommer överenskommelsen som skänk, dels nödhjälpen men framförallt vapnens tystnad.

Men överenskommelsen är inte långsiktig, den syriska regimens mål är fortfarande att ta tillbaka varje centimeter land som nu kontrolleras av jihadisterna i Idlibs väpnade opposition.