Attacker mot flyktingar och volontärer i Grekland

1:35 min

Oroligheterna i Grekland har eskalerat de senaste dygnen, och från öarna närmast Turkiets kust, Lesbos, Chios och Kos kommer nu rapporter om attacker mot volontärer, journalister och flyktingar.

– Vi var bara tre och de 50-100 personer som jagade oss och kastade stenar och svor. Vi gömde oss bland träden, men killarna som var med mig blev jätterädda, de trodde att vi gjort något fel och nu skulle straffas för det, säger 22-årige Ali, som vi kallar honom.

Ali bor i Vial-lägret på Chios. Ett av de läger vars entré blockerats av upprörda öbor i protest mot den grekiska regeringens planer på att bygga nya, låsta flyktingcenter på flera platser i Grekland, bland annat på öarna Lesbos och Chios.

De senaste dagarnas rapporter om våld, skadegörelse och hot mot volontärer har lett till att de flesta ideella organisationer som är verksamma i flyktinglägren på öarna har stoppat sina verksamheter tills vidare.

Både den amerikanska- och brittiska ambassaden i Grekland har gått ut med varningar till sina respektive medborgare som befinner sig på öarna.

Långt ifrån alla av Lesbos omkring 100 000 invånare deltar vid de vägspärrar och främlingsfientliga aktioner som genomförts. Men många anser att gränsen är nådd. Alla flyktingläger på öarna är fyllda lång över kapaciteten.

Manolis Sideratos är född och uppvuxen på Chios, han har inget emot flyktingarna personligen säger han. Det handlar inte om människorna.

Problemet är antalet säger Manolis som menar att Grekland inte kan fortsätta att ta emot ett så stort antal flyktingar som hittills kommit och fortsätter komma till Grekland. Istället, menar han borde vi sprida ut flyktingarna i hela Europa.

22-årige Ali som attackerades utanför flyktinglägret Vial på Chios var på väg att möta upp mig och ta med mig in i lägret när han attackerades, istället för att se hur det ser ut i dag en dryg vecka efter att de nödvändiga, ideella organisationerna slutat arbeta i lägren kör vi in till stan med tre unga flyktingar i baksätet. De har andan i halsen och är uppjagade. De har aldrig varit så rädda i Grekland som nu, säger de.

– Jag lämnade Afghanistan för att jag inte kände mig säker där, men de här senaste dagarna känner jag mig mer osäker här i Grekland. Nu till exempel vill jag tillbaka till lägret men jag vet inte hur och jag vet att jag riskerar att attackeras av människorna som blockerar vägen, avslutar Ali.