Pressmeddelande 2020-03-06

Den enögda kaninen – ny dramaserie med Amy Deasismont och Jonathan Silén

Hemvändande David och hans gamla vänner blir insnärjda i en eskalerande härva av stölder, droger och våldsamma dödsfall. Den oskyldiga barndomen är långt borta när de återförenas under en sommar som alla inte kommer att överleva. 
”Den enögda kaninen” är en serie i fyra avsnitt från Sveriges Radio Drama efter Christoffer Carlssons roman med samma namn. Alla avsnitt går att lyssna på som podd från den 9 mars.

 –Jag skrev ”Den enögda kaninen” för tio år sedan. Allt som var viktigt när jag skrev romanen finns i dramatiseringen.  Jag slås av hur skoningslös dramaserien ”Den enögda kaninen” är mot lyssnaren, som placeras alldeles i hjärtat av det grövsta av brott och tvingas bevittna det. Det vardagliga i en återvändares småstadssommar  övergår i en mardröm om våld, lögner och rök och lyssnaren är där hela tiden, upptryckt mot väggen. Det är ett iskallt grepp, säger Christoffer Carlsson.

Händelserna utspelar sig i den lilla bruksorten Dalen utanför Göteborg på 90-talet. Det är ett samhälle präglat av utflyttning, arbetslöshet och brist på framtidstro. Även om drömmen om att bli någon eller något och ett annat liv någon annanstans ibland glimrar till, men aldrig får fäste.

–Inspelningen av ”Den enögda kaninen” var väldigt speciell, rolig och kreativ. Vi spelade in det mesta ute ”on location”, vilket gjorde att arbetssättet kändes nästan som på en filminspelning. Det var underbart att få spela Eva.  Hon säger vad hon tycker och tänker, är impulsiv och tänker sällan på konsekvenser,  vilket försätter henne i knepiga situationer, säger Amy Deasismont.

Medverkande: Jonathan Silén – David, Amy Deasismont – Eva, Victoria Dyrstad – Alex, Wilhelm Johansson – Lukas, Kim Lantz – gamle Emanuel, Magnus Roosmann – Valldeman, Per Anders Ericson – Jack, Lasse Beischer – Davids pappa, Lena B Nilsson – polisen Vanja Möller, Anna Persson – Ylva på Ylvas Café, Tage Wirenhed – Kasper

Specialkomponerad musik, sång ledmotiv: Fanny Risberg.

Dramatisering: Lotta Ericson och Helene Lindholm

Regi: Nicolas Kolovos

Ljud, ljudeffekter: Rolf Hilton.

Premiär: 9 mars kl. 21.03 i Sveriges Radio P1, Sveriges Radio Play eller där poddar finns.


Pressbilder, foto Pontus Bergman, SR:

Skådespelare Medverkande från vänster: Victoria Dyrstad, Jonathan Silén, Amy
Deasismont och Wilhelm Johansson, Magnus Roosmann

Amy Deasismont

Christoffer Carlsson

För ytterligare information, kontakta:

Marie Wennersten, producent
070-218 66 65
marie.wennersten@sr.se

Marie Jansson, producent
070-869 27 23
marie.jansson@sr.se

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
073-773 54 10
Ulrika.salander@sr.se