AFGHANISTAN

27 döda i attack mot ceremoni i Kabul

1:43 min

I Afghanistan har minst 27 personer dödats i en attack idag mot en ceremoni i Kabul. Det är en av de värsta attackerna mot civila det senaste året i Afghanistan.

Attacken startade med en smäll, en raket ser ut att ha landat i området, enligt ett ögonvittne. Flera politiker deltog i ceremonin som hölls till minne av en shiitisk ledare, bland annat en tidigare presidentkandidat som klarade sig undan.

Skottlossning kom från en byggarbetsplats nära ceremonin i Kabuls västra delar, enligt landets inrikesdepartementet. Den skadade Mukhtar Jan rullas in på en bår i en ambulans. Han säger till Reuters att han deltog i ceremonin och flydde mot dörren men träffades av en kula i foten.

Ambulanspersonal tar vant hand om skadade i Kabul. Det är den första stora attacken i huvudstaden sen ett avtal skrevs under mellan USA och talibanrörelsen förra veckan. Talibanrörelsen säger sig inte ligga bakom dådet.

Förra året tog IS på sig en attack mot förra årets motsvarande ceremoni. Afghanistans president Ashraf Ghani uttalar att attacken är ”ett brott mot mänskligheten och mot Afghanistans nationella enighet”. Representanter för USA, EU och NATO har också fördömt attacken.