Opinionsundersökning

Fortsatt uppåt för danska S

1:58 min

Trots regeringsställning och skarp kritik så fortsätter danska Socialdemokraterna uppåt i opinionen.

 – Det är ovanligt att man ökar i regeringsställning, men regeringen har fått en stark start och oppositionen har samtidigt varit svag, säger Erik Holstein, politisk analytiker på nättidningen Altinget.

Danska socialdemokraterna fick 25,9 procent av rösterna i Folketingsvalet i fjol, men ligger nu i den senaste mätningen som publiceras av Danmarks Radio och Altinget på 27,7 procent. Även andra mätningar har visat samma tendens.

De senaste veckorna har annars varit ganska tuffa för de danska Socialdemokraterna. Partiet sitter i hårda förhandlingar med det största oppositionspartiet Venstre om en ny skatteutjämningsreform. Härom veckan kunde tidningen Jyllands-Posten avslöja ett internt mail som visade att Socialdemokraterna tänkte använda det som sades i förhandlingslokalen till ett koordinerat angrepp på just Venstre. Kritiken blev hård och statsminister Mette Frederiksen tvingades beklaga det som hänt.

Samtidigt har stödpartiet Radikale Venstre hotat med att välta regeringen om inte förhandlingar om hur man ska nå målen i den nya danska klimatlagen kommer i gång senast på grundlagsdagen 5 juni. Men den senaste turbulensen har i alla fall inte ännu märkts i opinionen.

– Socialdemokraterna hade nog redan nu fruktat att tapp, så de bör vara nöjda säger Erik Holstein.

I övrigt rör den danska opinionen sig inte mycket. Dansk Folkeparti som i somras gjorde ett katastrofval och tappade mer än hälften av sitt stöd har inte lyckats återhämta sig, och det gröna partiet Alternativet som just nu skakas av infekterade interna stridigheter ligger kvar runt spärrgränsen.