Turkiet

SD backar om Åkesson – blev inte gripen

2:04 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har i dag frågats ut av polis när han var på väg in på flygplatsen i Istanbul. Enligt ett pressmeddelande från Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson greps Jimmie Åkesson på grund av att han delat ut flygblad till migranter vid gränsen mellan Turkiet och Grekland, men senare framkom det att partiledaren bara tagits åt sidan vid passkontrollen.

 – Det ska ha skett vid flygplatsen vid säkerhetskontrollen, när de öppnade passet och såg vem det var. Då tog han åt sidan, säger Henrik Gustafsson.

Så det skedde inte vid gränsen när han delade ut flygblad?

Nej, det var det inte. Jag använde ett kraftuttryck för att beskriva bristande demokrati. Det är en hänvisning som jag gjorde.

Jimmie Åkesson fick alltså svara på frågor om sitt agerande vid den turk-grekiska gränsen med utdelning av flygblad till migranter med budskapet att Sverige är fullt.

Enligt presschef Henrik Gustafsson var det en reaktion från den turkiska staten som på senaste tiden öppnat gränsen mot Grekland. Jimmie Åkesson kunde efter att ha svarat på frågor ta ett flyg till Köpenhamn.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger att bakgrunden är att Åkesson har delat ut flygblad till migranter vid den turk-grekiska gränsen.