Ansiktsigenkänning

Polisen varnar anställda för app – bryter mot lagen

1:21 min

En kontroversiell app för ansiktsigenkänning kan ha använts av svenska myndighetsanställda. Polisen har nu gått ut och varnat sina anställda från att använda appen, eftersom man anser att det skulle bryta mot lagen.

Appen tillhandahålls av det amerikanska företaget Clearview AI och klassas som mycket integritetskänslig. Tekniken används för att matcha bilder på okända personer, med miljarder bilder som samlats in från öppna källor, som exempelvis vanliga sociala medier som Facebook och Instagram.

Tipsa oss anonymt här

Genom att företaget erbjuder testkonton för myndighetspersoner över hela världen, kan appen också användas utan att det finns formella avtal. Och enligt amerikanska Buzzfeed News har det också hänt i flera fall.

En läckt lista som ska visa företagets kunder, pekar ut Sverige som ett av åtminstone 27 länder där myndighetsrepresentanter använder sig av tjänsten.

Ekot har i en vecka ställt frågor om det här, till bland annat Polismyndigheten och Datainspektionen. Efter det gick Polismyndigheten i måndags ut med en varning till sina anställda om att ifall någon använder appen, skulle det strida mot gällande lagstiftning.

I dag kom också besked från Datainspektionen om att man inleder en tillsyn mot en rad svenska myndigheter, för att ta reda på om företagets teknik används i Sverige, något som SVT Nyheter var först om att rapportera.