Häktade mannen identifierad

Kvinna häktad för mordförsök på tjetjen

2:05 min

Ekot har lyckats identifiera den ryska man som är häktad misstänkt för mordförsök på en tjetjensk regimkritiker förra veckan i Sverige. Nu på eftermiddagen häktades en kvinna för medhjälp till mordförsök.

Det har gått en vecka sedan det misstänkta mordförsöket när vi träffar Tumso Abdurakhmanov.

De senaste dagarna har vi ägnat åt att spåra den person som svensk polis och åklagare misstänker ska ha försökt slå ihjäl Tumso Abdurakhmanov i onsdags förra veckan. På olika sociala medier konton har vi hittat flera bilder på mannen som vi nu visar upp för Tumso Abdurakhmanov.

– Det är han, jag är 100 procent säker, säger Tumso Abdurakhmanov.

Bilderna föreställer en runt 30-årig man, som enligt egna uppgifter ska vara bosatt i Moskva. Men vi hittar flera kopplingar till Tjetjenien. Han använder bland annat  en profilbild som är en känd tjetjensk karaktär och han har postat bilder på tjetjenska nationalhjältar.

Polisen har häktat mannen misstänkt för mordförsök. Han nekar till brott.

I ett filmklipp som Tumso Abdurakhmanov publicerat på internet frågar han ut den misstänkte gärningsmannen.

Han säger att han kommer från Moskva. Att han inte försökt döda Tumso utan bara skada honom. Och han gjort det på uppdrag från en namngiven person i den Tjetjenska staden Grozny. "De har min mamma" säger han.

 Enligt åklagare Therese Stensson har han lämnat en annan version till varför han befann sig  hemma hos Tumso Abdurakhmanov än han gör i videon. Han nekar till brott.

Kan du säga något om det stämmer den överens med det han säger i videon där säger han att hans mamma är kidnappad och att han skulle skrämma honom?

– Jag skulle nog säga att det är inte något han har bekräftat i förhör. Jag kan säga de lämnat olika versioner för vad som hände i det där rummet.

Nu på eftermiddagen häktades ännu en person en drygt 30-årig kvinna med ryskt pass för medhjälp till mordförsök.

Det misstänkta mordförsöket i Sverige kommer efter att två tjetjenska regimkritiker på kort tid mördats i Europa. I Ett av fallen misstänker den tyska åklagaren att Ryssland ligger bakom.

Och även i det här fallet tror Tumso Abdurakhmanov tror att det rör sig om ett beställningsjobb, och att den misstänkte gärningsmannen bara säger vad han är tillsagd att säga.

– Jag tror att de som organiserade det här överfallet är väldigt professionella personer. Så därför utgår jag ifrån att allt det han nu säger har han blivit instruerad att säga i den händelse att han skulle hamna hos polisen.