Nya coronaviruset

Virus tar övervakning till ny nivå i Kina

1:33 min

Nya appar ska hjälpa kineser att slippa virussmitta när många nu går tillbaka till arbetet. Men datainsamlingen innebär samtidigt en ny nivå av övervakning av individer i Kina.

Ett nytt samarbete mellan teknikbolag och polisen har inletts för att bygga en app som bland annat ska göra arbetsgivare förvissade om att inga smittade kommer tillbaka till jobbet.

På många kinesiska arbetsplatser och i kollektivtrafiken krävs nu incheckning med en mobilapp av den som vill komma in. Appen ska visa om användaren anses smittsäker eller inte.

Smittskyddsapparna hämtar in personliga uppgifter och innebär en ny nivå av samarbete mellan digitalteknikbolag, myndigheter och polis i Kina. Teknikjätten Alibabas hälsoapp kräver tillgång till bland annat bärarens position för att kunna öppnas. Information som sedan blir tillgänglig för myndigheter och polis.

– Det finns de som anser att virussituationen ursäktar kränkningar av individens rättigheter till skydd för privatlivet, säger en jurist i Peking som inte vill uppge sitt namn.

Myndigheterna i Pekings stad lovar att uppgifterna som laddas och meddelas till polisen där ska raderas varje dygn. Och juristen hoppas att det löftet leder till en diskussion om hur mycket uppgifter som egentligen behövs för övervakningen. Han pekar också på att uppgifter läckt ut från myndigheters och telefonbolags system, och gjort att personer från den hårdast drabbade provinsen Hubei utsatts för diskriminering och trakasserier.

– Uppgifterna kan komma från myndigheterna, men att sprida dem på nätet är ett tydligt lagbrott, säger han.
Jag frågar honom också om han tror att den nya nivån av övervakning som följt i smittans spår kan ha kommit för att stanna, men det kan bara framtiden utvisa, menar juristen i Peking.