Nya coronaviruset

Carlson: Risk att smittan börjar spridas lokalt

1:56 min

På lördagen steg antalet människor som har smittats av det nya coronaviruset i Sverige till 161. Fortfarande finns det så vitt vi vet ingen spridning i samhället. Men i Ekots Lördagsintervju säger
Johan Carlson, Generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, att risken finns att smittan börjar spridas lokalt.

 – Jag skulle inte alls bli förvånad om man hittar snart en person som ger upphov till en lokal spridning, som vi fortfarande kan hantera.

Ja, spridningen av det nya coronaviruset fortsätter över världen. Och den stora frågan är just om svenska myndigheter ska lyckas fånga in de som kommer hem efter att ha smittats utomlands.

I Italien har man helt tappat kontrollen över smittspridningen med 4 600 smittade och nästan 200 döda. Och en spridning i samhället även i Sverige skulle bli en svårare belastning för sjukvården än till exempel en influensa, konstaterar Johan Carlson.

– Det är en mycket större ansträngning att hantera det här viruset, eftersom vi inte har några medicinska åtgärder mot det.

Eftersom viruset är nytt är det fortfarande mycket vi inte vet om hur det fungerar och sprids vidare. En ny rapport visar att den största riskgruppen är de riktigt gamla. Johan Carlson berättade i lördagsintervjun att 85 procent av de som dött av viruset är över 85 år.

Enligt honom är smittskyddet i Sverige bra. Men om vi kommer att klara oss undan stor smittspridning även i Sverige, ja, det är det ingen som vet ännu.

– Det är väldigt mycket så att slumpen kommer att avgöra om vi får utbrott av smitta i samhället. Så länge vi inte får någon som sprider smittan extra mycket, vilket förekommer med just corona, så tror jag att situationen är hanterbar.