15 miljoner människor i karantän i Italien

2:13 min

Till Italien nu som är värst drabbat i Europa av coronavirus. Efter att antalet smittade har ökat kraftigt, så sätts drastiska åtgärder in för att försöka förhindra ytterligare spridning. Hela regionen Lombardiet samt ytterligare 14 provinser sätts i karantän. Det är en krissituation för hela landet, säger premiärminister Conte.

– Vi står inför en nationell kris som vi inte underskattar, sa premiärminister Giuseppe Conte när han presenterade de nya exceptionella påbud som ska begränsa spridningen av coronavirus.

15 miljoner människor sätts i karantän, det vill säga hela Lombardiet med utgångspunkt från Milano och ytterligare 14 provinser i andra regioner i Emilia-Romagna och Veneto, inklusive Venedig.
Resor till och från dessa områden, kräver särskilt tillstånd. Alla aktiviteter där människor samlas i större grupper ställs in i dessa zoner, även bröllop och begravningar. Köpcenter och restauranger får begränsade öppettider. Dekretet gäller till den 3 april.

Men även övriga delar av landet påverkas. I Rom stänger museer och påvens söndagsmässa sända över internet idag för att förhindra att folk samlas på Peterplatsen.

I övrigt ombeds befolkningen hålla ett avstånd av en meter, inte ta i hand eller kindpussas.

Det man särskilt vill undvika är att människor reser och på så sätt riskerar att sprida smittan. Igår inför att det nya dekretet trädde ikraft, var det närmast kaos på tågstationen i Milano när folk ville lämna regionen inför stängningen.

Antalet smittade har ökat kraftigt och från fredag till lördag var ökningen 1.200. Det totala antalet som är smittade av coronavirus i Italien närmar sig 6.000. Antalet dödsfall är fler än 230.

Samtidigt som vissa länder har infört reserestriktioner till Italien, så kräver Tjeckiens premiärminister nu att italienare ska förbjudas att lämna sitt land.