Nya coronaviruset

Indien begränsar exporten av läkemedel

1:44 min

Det kan bli brist på de vanligaste läkemedlen om coronautbrottet varar länge. Anledningen är att många av de läkemedel som används i Europa är tillverkade i Indien och där har myndigheterna beslutat att begränsa exporten.

Inne på apoteket i Delhi är det lugnt. De flesta kunder som kommer in vill köpa handsprit eller skyddsmasker, hyllorna bakom männen med vita rockar är välfyllda med mediciner.

Men globalt finns det en oro att det snart kan bli brist på vissa vanliga läkemedel efter att Indien nu har begränsat sin export av somliga mediciner på grund av coronautbrottet.

Indien är en av världens största leverantörer av generiska läkemedel och har begränsat exporten av ett stort antal viktiga ingredienser till läkemedel och de mediciner som tillverkats av dem. Bland de läkemedel det kan bli brist på är Paracetamo, som är ett av världens mest använda smärtstillande medel. Det kan också bli brist på ett antal antibiotika mediciner om coronautbrottet fortsätter en längre tid.

Anledningen till att Indiens regering har tagit beslutet om att begränsa exporten av mediciner är att många tillverkare i Kina av ingredienser till flera vanliga läkemedel är stängda eller minskat produktionen.

Det betyder att fabrikerna i Indien riskerar att bli utan råmaterial till sin tillverkning. Indiens läkemedelstillverkare köper nästan 70 procent av de aktiva ingredienserna i sina läkemedel från Kina. Bristen på råmaterial drabbar också Indiens ekonomi eftersom exporten av mediciner är viktig för landet.

Den indiska regeringen säger att det inte finns någon anledning till oro. Enligt dem finns det både medicin och råvaror som räcker i två till tre månader.