nedskjutna planet

Nya bevis när rättegången om MH17 inleds

2:05 min

I dag inleds rättegången efter nedskjutningen av MH17-flygplanet över Ukraina i juli 2014. En extra säkerhetsutrustad domstol har inrättats nära Schipholflygplatsen utanför Amsterdam. Fyra män, tre ryssar och en ukrainare, står åtalade för mord på 298 passagerare, de allra flesta från Nederländerna.

– För oss är det viktigt att vara här idag, Ryssland har fortfarande svar att ge oss och förklara en massa som de håller hemligt, säger Sander van Luik, vars bror var en av de 298 passagerare, som dog när planet sköts ned över östra Ukraina i juli 2014.

Tillsammans med andra anhöriga placerade van Luik 298 vita plaststolar med foton på utanför ryska ambassaden i Haag i Nederländerna dagen före rättegången.

Under rättegången har de anhöriga lottat vilka som ska få de 20 platserna i rättssalen, som ordnats speciellt för rättegången nära Schipholflygplatsen.

Rättssaken kommer pågå i mer än ett år och kanske ännu längre. Men de fyra mordåtalade lär inte dyka upp.

Så, den ryske Igor Strelkov Girkin, f.d. överste i ryska säkerhetstjänsten FSB kommer inte höras i rättssalen, inte heller ryssarna Sergej Dubinskij eller Oleg Pulatov från den militära säkerhetstjänsten GRU och inte heller ukrainaren Leonid Khartjenko.

Alla fyra höga befäl för utbrytarna i Donetsk i Ukraina 2014.

De var med och tog beslut om att forsla en rysk s.k. BUK, ett luftvärnssystem från Ryssland till östra Ukraina. En av raketerna sköt ned MH17, det har de nederländska utredarna slagit fast med en rad bevis. Men fler bevis väntas läggas fram i rättegången. 14 nyckelvittnen kommer höras utan att synas, de är hotade.

Ryssland avfärdar utredningen och har haft en rad olika egna versioner av vad som hände då. För många anhöriga kan rättssaken komma att dra ut flera år.

Lucy van der Kerk förlorade sin faster.

– Det som smärtar väldigt mycket är att ryssarna försökte skyla över allt, anhöriga fick inte se kropparna eller komma till nedslagsplatsen, säger hon.