Moské säljer judefientligt material

På Stockholmsmoskén, Sveriges största moské, säljs kassetter med fundamentalistiskt innehåll. På kassetterna ber man gud om hjälp med att utrota judarna och uppmanar till Jihad, ett heligt krig.

”Domens dag ska inte komma förrän muslimerna kämpar mot judarna. Muslimerna ska döda dem och judarna ska gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga: Åh, muslim, det är en jude bakom mig. Kom och döda honom.”

Så här lät en del av innehållet i den ena kassetten som är köpt i Stockholmsmoskéns bokhandel på Södermalm i Stockholm.

Uppmanar till utrotning av judarna
På kassettens fodral finns en bild av frihetsgudinnan draperad i den amerikanska flaggan som brinner. Den som talar på bandet, talar arabiska och pratar mycket om misstron till judar, judehat, judeutrotning.

Den andra kassetten hade omslagsbild på en död Hamasledare, Ahmed Yassine. På bandet talas det om judar som en smitta, som bröder till apor och grisar, och att det inte finns någon lösning på judarna utom Jihad – ett heligt krig.

”Åh, gud, utrota judarna, Åh Gud, utrota judarna, Åh Gud, utrota judarna! Åh, Gud, förbanna dem och fördriv dem och låt dem piskas av lidande. Åh Gud över himmel och jord!”

Så här sa talesmannen för Stockholmsmoskén, Abdalla Salllah, när Ekot ringde upp honom.

– Jag tror det beror på oprofessionalism, där frivilliga och ibland människor som anlitats i till exempel Dubai eller någon annanstans skickar över någonting som de tycker är intressant. Jag tror inte man vet om att de här kassetterna finns, säger Abdalla Sallah.

”Man får inte sprida hatpropaganda”
Mariam Osman Sherifay, socialdemokratisk riksdagsledamot och muslim reagerade så här när hon fick höra delar av innehållet i kassetterna från Stockholmsmoskén.

– Menar du att ni har sett det här bandet på Stockholms moské?

Ja.

– Det är illa. Man får inte sprida hatpropaganda enligt svensk lag. Jag kan inte den här lagen, det här får bli ett föremål för åklagarmyndigheten, de får titta närmare på det här, säger Mariam Osman Sherifay.

Inti Chavez Perez
inti.chavezperez@sr.se 

Nedjma Boucheloukh
ekot@sr.se