Återvinning

Italien bättre än Sverige på att återvinna sopor

2:20 min

För 15 år sedan hade Italien stora problem med sin sophantering. Men sedan dess har det skett en dramatisk utveckling och idag är Italien bättre än Sverige på att återvinna sopor, enligt statistik från EU.

Sopkrisen i Neapel med brinnande soptippar och avfall på gatorna blev början på lösningen för Italiens sopproblem. Det säger Rossano Ercolini, skollärare och världskänd sopsorteringsaktivist.

– Det blev början på en ekologisk revolution, säger han.

Tack vare hans kampanjande mot sopförbränning men för sopsortering och återvinning, är man i hans hemkommun Capannori uppe i 90 procent sopsortering.

De är långt ifrån ensamma om att ha blivit framgångsrika på det. I exempelvis regionen Lombardiet med 10 miljoner invånare, sorteras idag över 71 procent av alla hushållssopor, enligt officiell statistik. I Sverige kommer inte en enda kommun upp i de siffrorna, enligt vår genomgång av branschorganisationen Avfall Sveriges siffror.

Ett annat mått är graden av återvinning, alltså hur stor del av soporna som i slutändan blir till nya produkter. Enligt EU:s egen statistikmyndighet, Eurostat, har Italien nu gått om Sverige när det gäller återvinning. Höga nivåer av återvinning är för EU ett viktigt mål på vägen mot en cirkulär ekonomi.

År 2018 kunde 45,8 procent av hushållsavfallet i Sverige återvinnas. I Italien var det 49,8 procent. Förr EU i genomsnitt 47%. Sverige har med andra ord blivit omkört av Italien och hamnat knappt under genomsnittet för EU.

Branschorganisationen Avfall Sveriges expert Klas Svensson medger att utvecklingen i Sverige har stannat av.

– Absolut. Vi vet att det svenska återvinningssystemet har trampat vatten de senaste åren. Återvinningssiffrorna har sett ganska likadana ut, säger han.