Över 250 personer i Sverige är smittade av coronaviruset

4:42 min

På måndag eftermiddag var minst 252 personer i Sverige smittade av coronaviruset. De flesta smittade finns i Stockholms region. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att hjälpa till för att smittan inte ska spridas i Sverige. Man ska alltid vara hemma om man känner sig sjuk.

De allra flesta smittade svenskar har smittats utomlands. Särskilt i norra Italien. Några har smittats för att de haft nära kontakt med en person som smittats utomlands.

Idag har man upptäckt smittan hos en person som var patient på St Görans sjukhus i Stockholm. Idag på eftermiddagen visste man inte hur den personen har blivit smittad. Ungefär 20 personer i personalen är nu hemma från jobbet, tills man vet om någon av dem fått smittan. Sjukhusets chef säger att det är en väldigt liten risk att några andra patienter har smittats. Det säger chefen till nyhetsbyrån TT.

Folkhälsomyndigheten säger att området Tyrolen i Österrike nu också är ett riskområde, där coronaviruset sprids mycket. Det området ligger bredvid norra Italien. Personer som har varit i Tyrolen och känner sig sjuka, ska kontakta sjukvården i Sverige. Då får de göra ett test för att se om de är smittade av coronaviruset. Det gäller också personer som har varit i norra Italien, Iran, Kina och Sydkorea. Man ska ringa till Vårdguiden på telefonnumret 1177.

Anders Wallensten är en chef på Folkhälsomyndigheten. Han säger att fler smittade personer kommer upptäckas i Sverige. Särskilt eftersom coronaviruset sprids i fler länder i Europa.

Folkhälsomyndigheten säger att det är viktigt att alla människor hjälper till för att smittan inte ska spridas i Sverige. Man ska tvätta händer ofta och noggrant. Och man ska alltid stanna hemma när man är sjuk och har en sjukdom som kan smitta andra. Det gäller även om man inte vet om man är smittad av coronaviruset. Eller om man bara känner sig lite sjuk. Det är för att man inte ska råka smitta människor som är mer känsliga. Framför allt äldre människor kan blir mer allvarligt sjuka av coronaviruset. Det säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

– Något vi vill trycka extra på idag är individens ansvar vid den här sjukdomen, liksom vid andra sjukdomar. Det gäller att vara hemma om man är sjuk. Och det gäller kanske inte så mycket för ens egen skull. Men framför allt för de svaga i samhället. Och för den här sjukdomen är det helt överväldigande de som är aldra älst som drabbas hårdast.

Det nya coronaviruset påverkar också ekonomin i världen. I morse föll den svenska börsen med nästan sju procent. Det beror på spridningen av coronaviruset, och på att priset på olja sjönk mycket. Börserna rasade idag i många länder.