Ska stoppa coronaviruset

Hela Italien sätts i karantän

1:50 min

Hela Italien stängs från och med i dag i ett försök att förhindra spridningen av coronavirus. Det är alltså inte längre begränsade delar av landet som ska vara avstängda, utan "hela landet ska skyddas", enligt Italiens premiärminister.

– Vi ska inte längre ha en röd zon och inte en zon nummer ett och nummer två. Det finns bara Italien och hela landet är en skyddad zon, sa premiärminister Giuseppe Conte vid en presskonferens igår kväll.

Antalet smittade och döda har ökat kraftigt under flera dygn i rad i Italien. Igår kväll var antalet smittade nära 8 000 och antalet döda 463. Tiden börjar rinna ut, virusepidemin är allas gemensamma ansvar och alla måste avstå från något, sa premiärministern.

Det nya dekret som gäller från och med denna morgon innebär att alla resor i hela landet kräver tillstånd, bara arbetsresor och resor till vårdinrättningar är tillåtna. Museer och biografer håller stängt. Restauranger och barer stänger klockan 18.

Även sportevenemang ställs in, inklusive serie A-matcher i fotboll. Dekretet gäller fram till den 3 april.

Premiärministern sa att han är fullt medveten om ansvaret och allvaret i de här åtgärderna.

– Men jag är beredd att agera ännu mer bestämt för att skydda de allra svagaste, sa han.

Förutom marknadsreaktionerna som fick världens börser att rasa igår, så orsakade virusepidemin också upplopp på ett 20-tal fängelser i Italien.

För att minska smittrisken har de intagnas besök ställts in, det har lett till oro och på tre olika fängelser har intagna brutit sig in på sjukvårdsavdelningar och stulit mediciner. Sex intagna har dött efter att de har tagit överdoser, rapporterar italienska medier.