BRIS LARMAR

Fler barn söker hjälp för självmordstankar

1:33 min

Allt fler barn och unga kontaktar Bris för att de har självmordstankar. De senaste fyra åren har det skett en ökning med hela 88 procent, enligt  Bris, som i dag släpper sin årsrapport.

- Det här ser vi som symptom på att livet inte hänger ihop, att man tvingas prestera på livets alla områden och den här ekvationen blir väldigt svår för barn, säger Magnus Jägerskog, som är generalsekreterare på Bris.

Den vanligaste anledningen till att barn och unga kontaktar Barnens rätt i samhället, Bris, är sedan flera år psykisk ohälsa. Under 2019 ökade samtalen om självmord med 13 procent jämfört med året innan, enligt den årsrapport som publiceras i dag.

Sammanställningen visar också att fler barn och unga söker stöd hos Bris för att de har utsatts för fysiskt våld eller sexuella övergrepp.

- Det vi också har sett det här året är att det har varit allt fler samtal som har koppling till en oro för framtiden, och det handlar mycket om klimatkrisen, det hotet som vi står inför. Där går vi också tydligt fram med att politiker behöver bli bättre på att redovisa vad man faktiskt gör, säger Magnus Jägerskog.

Gemensamt för de barn som vänder sig till Bris är att de saknar stöd i sin närhet, berättar han.

- Det vi också går fram med tydligt i den här rapporten är att vi behöver se en reformerad vårdkedja, med ett närmare stöd, med en koppling mellan elevhälsa, primärvården och den specialiserade vården.