Starten för coronaviruset

Xi Jinping besökte Wuhan för första gången

1:28 min

Kinas högste ledare Xi Jinping besökte i dag för första gången Wuhan, staden där coronavirusutbrottet startade i december.
Besöket är symboliskt viktigt och är det hittills tydligaste tecknet att Kina anser sig ha smittan under kontroll.

Len stämningsmusik när statliga kinesiska medier kablar ut stillbilder på Xi Jinpings besök i Wuhan. Iförd blått munskydd ses Xi hälsa på en patient, via videolänk, trots att han själv är på plats i staden som allt sedan viruset bröt ut varit centrum för smittan.

Andra bilder visar hur sjukvårdspersonal och militärer håller flera meters avstånd till Xi Jinping. Det är tydligt att kommunistpartiets generalsekreterare måste skyddas från all potentiell risk att smittas av coronaviruset. Precis som han under utbrottets första osäkra tid höll låg profil och lät andra leda det offentliga arbetet.
Men det är det nu historia och sedan februari har en bild målats upp av hur Xi Jinping leder det han kallat ett "folkkrig" mot smittan.

I en sex minuter lång propagandavideo i statlig tv, till exempel, tillskrivs Xi Jinping äran för den framtida segern mot viruset. Han gav rätt order, i rätt tid, han har hållit många viktiga möten och dessutom inspirerat sjukhuspersonalen att göra uppoffringar, heter det. Videon kryddas med Xi Jinpings egna ord om hur han personligen leder kampen.

Det är därför det är så symboliskt stort att Xi Jinping nu besöker Wuhan. Enligt bedömare ett tydligt tecken på att kommunistpartiet snart kommer utropa viruset som besegrat.

I dag kom också besked från myndigheterna i den hårdast drabbade Hubei-provinsen att den sex veckor långa karantänen där nu delvis är över. Hubeibor kan få börja röra sig mer fritt om de använder en applikation i sina telefoner som delar personuppgifter och platsinformation med myndigheterna.

Från Wuhan meddelades också i dag att alla tillfälliga karantänsjukhus, som bland annat upprättades i sporthallar, nu har stängt.