Ryskt oljepriskrig kan påverka hela landet

1:26 min

I Moskva sjönk RTS-index på börsen denna morgon med tio procent, inte minst som en effekt av det priskrig på olja som Saudiarabien startade i går.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Beslutet i den saudiska huvudstaden Riyad att sänka oljepriset påverkar direkt samtalet runt den ryska medel- och överklassens köksbord.

Gårdagens oljeprisdipp ledde direkt till en rejäl försvagning av den ryska rubeln, så ryssars behov av till exempel resande utomlands, och köp av varor eller tjänster som på något vis är kopplade till euro eller dollar, det påverkas rejält.

Det här gäller viss medelklass och de rikare i de centrala innerstadsbubblorna. I det riktiga Ryssland, i resten av detta världens största land, där lunkar rubel-vardagen nog vidare. Eliten här inne i stan har också en hel del av sina pengar sparade direkt i Euros eller dollar.

Om oljepriskriget blir långvarigt kan det ha effekter på hela Ryssland, och på den politiska ledningen i Kreml. Det finns en oro att det ska bli som 2014, förra gången oljepriset dök djupt, och rubelns värde halverades, det minns folk fortfarande.

Ryssland står inte och faller med oljepriset, men snudd på. En stor del av skatteintäkterna kommer från olja och gas, så ett lågt oljepris sätter viss press på Kreml.

Den ryske presidenten Vladimir Putins auktoritära sätt att styra landet, bygger någonstans ändå på att de förmår leverera en förutsägbar vardag till ryssarna, vare sig det handlar om bröd för vissa, eller kaffe latte och dyra resor för innerstadseliten.

Det sägs att den ryska ekonomiska smärtgränsen ligger på 42 dollar per fat olja. Efter den saudiska prissänkningen var det nere på nära 30 dollar.
Den ryska finansministern hävdar att de klarar ett priskrig i många år. Det finns pengar sparade i en investeringsfond. Men tanken var att just dom pengarna skulle gå till stora, av Putin utlovade, investeringar i mycket eftersatt infrastruktur.

Att det här ska förvandlas till en politisk kris bygger dock på att det saudisk-ryska priskriget pågår länge. Det kan vara så att båda parter är villiga till det. För samtidigt som OPEC och Ryssland, fram tills i helgen, har samarbetat om begränsningar av produktionen, så har den amerikanska oljeindustrin expanderat.

Att komma åt de amerikanska bolagen, det kan till slut visa sig ha blivit ett gemensamt mål för både Ryssland och Saudiarabien.