Rysk grundlag ändras

Putin utesluter inte tolv år till vid makten

1:26 min

Den ryska presidenten Vladimir Putin öppnade i dag för att återigen kunna bli omvald till president, trots att han enligt dagens ryska konstitution inte ska kunna det.

– Att lyfta begränsningar för alla medborgare, inklusive sittande president och tillåta dem i framtiden att delta i öppna val, sa Vladimir Putin i den ryska duman i dag.

Den ryska konstitutionen håller på att skrivas om. I dag var det i den ryska duman dags för den andra och viktigaste behandlingen av förslagen på förändringar.

I dag får en president i Ryssland bara sitta två perioder i rad, sedan är det slut, detta är också Putins sista period.

Men dumaledamoten Valentina Teresjkova, som också en gång var den första kvinnan i rymden, men nu är med i Putins stödparti Enade Ryssland, föreslog i dag en viktig förändring till konstitutionen.

Idén är att man, så att säga, ska nollställa räkneverket, för hur många gånger man suttit som president, nu när konstitutionen förnyas. Det är bara Vladimir Putin det gäller.

Ingen annan levande ryss har suttit flera gånger som president, ingen annan behöver den här möjligheten för att kunna ställa upp i val.

Duman tog då paus. Vladimir Putin dök plötsligt upp och höll ett tal. På den retoriska ytan var han då kritisk, det var inte rimligt att ta bort begränsningarna för antalet presidentperioder man får sitta, det ska gå att byta ledare i Ryssland.

För det här förslaget var det mer öppet. Men det fanns villkor, ett var att folket röstar för det här i en folkomröstning. 

– I princip kan det vara möjligt men på ett villkor, sa Vladimir Putin, att den ryska författningsdomstolen anser att en sådan förändring inte kommer i konflikt med principer och bestämmelser i konstitutionen.

Alltså den konstitution som just nu skrivs om, på initiativ av just Vladimir Putin.