Ungern

Kinesiskt universitet öppnar i Budapest

2:13 min

Det kinesiska toppuniversitetet Fudan ska öppna ett campus i Ungern – det första kinesiska campuset i Östeuropa. Det här sker samtidigt som andra universitet i Ungern varnar för minskande akademisk frihet.

– En ny nivå i relationerna mellan Kina och Ungern håller på att etableras och det här är en del av det, säger Márta Bartha-Rigó, som forskar på kinesisk säkerhetspolitik och internationella relationer på affärshögskolan IBS i Budapest.

Fudan-universitetet räknas till ett av världens 40 bästa universitet, och det planerade campuset i Budapest är tänkt att erbjuda utbildningar i allt från samhällsvetenskap till AI.

Enligt Márta Bartha-Rigó är Fudan-universitet också ett verktyg i händerna på det kinesiska kommunistpartiet.

– Vi kan enas om att Fudan-universitet är i händerna på kommunistpartiet. Det är ett slags verktyg i deras utrikespolitik.

Nyligen uppmärksammades att det Shanghai-baserade Fudan ändrat i sina stadgar, man tog bort en skrivning om fritt tänkande och la till en om lojalitet till det kinesiska kommunistpartiet.

Fudans ankomst till Ungern för därför åter upp frågan om akademisk frihet på agendan. Flera ungerska universitet har de senaste åren protesterat mot att man fått stramare tyglar – inte minst gäller det George Soros-grundade Centraleuropeiska Universitetet, CEU, som tvingats lämna Ungern efter en lagändring. CEU:s rektor har sagt att Fudans ankomst till Ungern är ytterligare ett bevis för att den ungerska regeringen numera använder universiteten som ett politiskt verktyg.

Den ungerska innovationsministern László Palkovics avfärdar anklagelsen, och vad gäller den akademiska friheten på Fudan, säger han att ungersk lag gäller i Ungern, men att det i slutändan är Fudan som måste säkra den.

– Den akademiska friheten måste garanteras av Fudan-universitetet självt, säger han.