Kan vara olagligt

Polisen bekräftar – har använt kontroversiell app

2:01 min

En kontroversiell app för ansiktsigenkänning har använts av några anställda på Polismyndigheten.

Det rör sig om appen Clearview AI, som förvandlar smarta telefoner till en sorts avancerad övervakningskamera.

Appen matchar foton eller filmer mot en databas som uppges rymma flera miljarder ansiktsbilder insamlade från öppna källor, exempelvis sociala medier som Facebook eller Instagram.

På så vis kan den som använder Clearview snabbt identifiera någon som befinner sig på allmän plats.

Polismyndigheten uppger på onsdagen att man har anmält ett fåtal medarbetare som har använt appen under en testperiod för "eventuella tjänstefel". Ärendet har gått till polisens enhet för särskilda utredningar.

Nyligen varnade polisen sina anställda mot att använda appen efter att Ekot ställt frågor. I en intern skrivelse bedömde man att användning av appen skulle strida mot dataskyddsförordningen.

Sedan dess har även Datainspektionen inlett en tillsyn om vilka svenska myndigheter som har använt Clearview.

"Om det är så att man har brutit med Dataskyddslagstiftning så kan man utfärda en sanktionsavgift, man kan även utfärda varningar eller reprimander. Det beror på allvarlighetsgraden i själva överträdelsen", säger Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen.

Tidigare har nyhetssajten Buzzfeed rapporterat att Clearview har använts inom myndigheter i ett 20-tal länder i Europa, och av amerikanska brottsutredare och företag som basketligan NBA.

Ekot har sökt Polismyndigheten, som inte vill lämna någon kommentar.